[Referentie]
[Terug]

Makelaars Comptoir overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser

Het Makelaarskantoor aan de NZ Voorburgwal, hoek Nieuwe Nieuwstraat

Eind vorig jaar vond de overdracht plaats van het Makelaars Comptoir (Nieuwezijds Voorburgwal 75) aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Het makelaarsgildehuis uit 1633 heeft één van de best bewaard gebleven renaissance-gevels van de stad en bevat inwendig belangrijke delen van de oorspronkelijke inrichting. De trapgevel versierd met zware banden en blokken van Bentheimer zandsteen is een typisch voorbeeld van de Hollandse renaissance-architectuur in de trant van Hendrick de Keyser, waarnaar de restaurerende instelling die het pand verworven heeft, genoemd is.

De Vereniging Hendrick de Keyser werd in 1918 opgericht om de belangrijkste voorbeelden van de karakteristieke architectuur van ons land voor de toekomst te behouden. Het werkterrein van de vereniging bestrijkt heel Nederland. De vereniging bezit meer dan 260 panden verspreid over 60 gemeenten. In Amsterdam bezit de vereniging 80 panden, stuk voor stuk architectonisch belangrijke panden. Het Makelaarsgildehuis behoort met het Wijnkopersgildehuis (al sinds 1947 in bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser) tot de laatste drie overgebleven Amsterdamse gildehuizen.
De overdracht van het nooit verkochte pand aan de Vereniging Hendrick de Keyser werd bemoeilijkt door de vraag wie de eigenaar van het pand was: de laatst overgebleven makelaar - commissaris of de gemeente Amsterdam. Nu de overdracht heeft plaatsgevonden zal binnen afzienbare tijd met de restauratie van het verwaarloosde pand worden begonnen. Het ligt in de bedoeling het monument op dusdanige wijze te verhuren dat het in de toekomst voor het publiek op enigerlei wijze toegankelijk zal zijn.

[Meer lezen]

(WS, 11/1/2003)